امروزه تصفیه فاضلاب چندان در کشور جدی گرفته نمی شود و فقط هر از چند گاهی موجی نسبت به نحوه آبیاری مزارع در کشور ایجاد می شود که با برخورد مسئولان محلی و استانی جلوی پیشروی بخشی از کار گرفته میشود و بیشک این گونه اقدامات تکرارپذیر است.
خطرات بهداشتی قابل توجهی در استفاده از فاضلاب تصفیه نشده برای آبیاری مزارع سبزی و باغهای میوه وجود دارد. فاضلابهای شهری میتوانند شامل مخلوطی از آلودگیهای بیولوژیکی و شیمیایی باشند. فاضلاب شهری حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین و سمی است.
فلزات سنگین با توجه به ثبات شیمیایی، تجزیه پذیری ضعیف و داشتن قدرت تجمع زیستی در بدن موجودات زنده به سرعت تبدیل به آلایندههای سمی میشوند. بیشترین و خطرناک ترین آثار مسمومیت به وسیله فلزات سنگین، در مراحل رشد و نمو انسان رخ میدهد و باعث رشد سریع سیستمهای بدن در جنین، نوزاد و كودكان خردسال می شود. وجود فلزات سنگین در آب آشامیدنی نوزادان شیرخوار و خردسالان میتواند باعث كند ذهنی و اختلال در یادگیری، اختلال در حافظه، آسیب دیدن سیستم عصبی و اختلالات حركتی نظیر تشنج یا بیشفعالی آنها شود. با وجود اینکه در سال های اخیر اخبار متعددی درباره اقدامات مقطعی برای مدیریت سیستم آب و فاضلاب و امحای محصولات آلوده در کشور به گوش می رسد، با این وجود تاکنون در زمینه فاضلاب پیشرفته در این زمینه اقدامی انجام نشده است.
متاسفانه در روستای سه قلعه، فاضلاب ها در کنار منازل مسکونی مردم تخلیه می شود که بعضا از این فاضلاب ها برای آبیاری مزارع و سبزیجات استفاده میشود که این سبزیجات روانه بازار شده و به فروش می رسد.
تعدادی از ساکنان روستا در گفتگو با خبرنگار خبرسیستان خواستار تغییر محل فاضلاب شده اند . در زیر اشاره ای به گفتگوهای بعضی از ساکنین خواهیم داشت.
یکی از ساکنین اظهار داشت که این فاضلاب ها به شدت زندگی مردم این منطقه را مختل کرده است .ایشان بیان کرد که حشرات موذی فراوانی در اینجا به دلیل وجود فاضلاب ها به وجود آمده اند که در گرمای وحشتناک سیستان ،مردم اینجا حتی نمیتوانند از کولر به دلیل آوردن بوی بد به داخل منازل استفاده نمایند .
شهروند دیگری اظهار داشت که از فاضلاب برای آبیاری مزارع ، جهتاستفاده دامها استفاده می کنند که همانطور که استحضار دارید،از شیر و گوشت این دامها مردم استفاده می کنند که قطعا مشکلاتی را در درازمدت به وجود خواهد آورد .
در همین راستا مصاحبه ای با آقای مهندس پور کرمی ،کارشناس ارشد اگرواکولوژی در مورد فاضلاب شهری داشتیم که ایشان فرمودند
در بهترین شرایط تصفیه فاضلاب شهری که زلال و بدون بو داریم ،این آب تنها در فضای سبز شهری قابل استفاده بوده و در بخش کشاورزی استفاده نمی شود،در حالی که فاضلاب خانگی و شهری زابل با کمترین تغییر و فقط با ته نشین شدن مواد آلی در حوضچه های آرامش ،راهی هزاران هکتار زمین زراعی دشت سیستان شده و ره آورد آن ورود مقادیر فراوان نیترات ،فلزات سنگین،آلودگی های میکروبی و انگلی به چرخه غذایی مردم سیستان می باشد.
این در حالی است که صدها هکتار زمین زراعی که از فاضلاب شهری جهت آبیاری مزارع گندم ،جو،ذرت،و جالیزها استفاده می شود نیترات و فلزات سنگین بطور مستقیم با گندم و بطور غیر مستقیم با جو و ذرت وارد چرخه غذایی شده و تجمع این مواد در بدن،سرطان ها و بیماری های نوخواسته را موجب می شود.
جالیزهای که با این آب تغذیه می شوند ،انگل ها را وارد گوارش و بافت های انسانی می کند.
مسئولیت این وضعیت سه قلعه از نظر قانون با شهرداری ، محیط زیست ، وزارت نیرو ، شورای شهر ، فرمانداری ، جهادکشاورزی و شرکت آب و فاضلاب می باشد .
از مسئولین محترم درخواست می گردد نسبت به وضعیت ساکنین این منطقه پاسخگو بوده و اقدامات لازم را انجام دهند .